marți, 2 noiembrie 2010

Drogurile

30 octombrie 2010

Canepa – dincolo de marijuana

Asociata, de multi, doar cu drogurile - dintr-o ignoranta nascuta din dezinformarea condusa cu pricepere de anumite grupuri de interese - canepa este, in realitate, una dintre cele mai valoroase plante cultivate vreodata de om. Victima, timp de decenii, a unor erori politice sau, posibil, a unor razboaie economice, canepa revine azi printre resursele vegetale pretioase ale civilizatiei umane.
Creste cu repeziciune, producand o cantitate impresionanta de biomasa - pana la 25 de tone de substanta uscata la hectar, in fiecare an. Se descurca singura cu buruienile - neavand nevoie de erbicide - si nici cu daunatorii nu prea are probleme.
Are numeroase intrebuintari - le veti vedea in film - in multe ramuri industriale si, in ultimii cativa ani, "e pe val": oamenii si-au dat seama cat de importanta este si si-au reconsiderat parerile fata de ea.
E adevarat, tot din aceeasi planta, canepa - din anumite varietati ale asa-numitei canepe indiene - se extrage marijuana. Insa varietatile cultivate in acest scop contin o cantitate mare din substanta psihoactiva numita tetrahidrocanabinol (THC), in vreme ce canepa de uz industrial e reprezentata de varietati cu continut foarte mic din substanta cu pricina: sub 0,3% - mult prea putin pentru a fi interesanta din punctul de vedere al producatorilor de marijuana.
Si totusi, din cauza acestei confuzii - poate voite -, canepa a fost, multa vreme, aproape exclusa din galeria plantelor cultivate ca utile, desi insusirile ei o fac deosebit de pretioasa economiei moderne.
Exista si opinii conform carora canepa ar fi fost victima unei "conspiratii": fabricantul de produse chimice DuPont (care inventase procedee de fabricare a materialelor plastice si de obtinere a hartiei din lemn si care vedea in canepa o concurenta nedorita) si magnatul de presa William Randolph Hearst (care avea interese in sfera industriei de prelucrare a lemnului, care ii furniza hartia pentru publicatiile sale) ar fi reusit sa-l influenteze pe Harry J. Anslinger, seful Biroului Federal pentru Narcotice al SUA, in asa fel incat acesta sa porneasca, in anii 1930, o campanie vehementa impotriva marijuanei si a canepei, campanie care a dus, in cele din urma, la condamnarea plantei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu